Patelnie kamienne – dlaczego warto je kupić?
Data publikacji 10 lipca 2023
Smażenie, duszenie potraw na wolnym ogniu – oto jedne z najczęściej wykonywanych operacji, które mają miejsce w kuchni. Z tego właśnie powodu należy zainwestować w dobrej jakości sprzęt, który pozwoli na bezproblemowe działanie. Idealnie w to wpisują się patelnie kamienne, które można spotkać w coraz większej ilości sklepów.
Zalety patelni kamiennych
Osoby, które mają wątpliwość co do tego, czy jest to produkt, który będzie spełniać ich oczekiwania, mogą spać spokojnie. Otóż patelnie kamienne, które można otrzymać m.in. w internetowym sklepie Indelo, cieszą się na chwilę obecną wieloma pozytywnymi opiniami wśród użytkowników. Wynika to z tego faktu, że dzięki nim można smażyć i dusić wielokrotnie. Nawet intensywna eksploatacja nie jest w stanie sprawić, że ich jakość będzie niższa.
Wśród innych zalet, jeżeli chodzi o tego typu produkty, można wymienić możliwość szybkość osiągnięcia wysokiej temperatury. Nie można również zapomnieć o tym, że patelnia kamienna rozgrzewa się równomiernie. Dzięki temu nie trzeba obawiać się tego, że z którejś strony potrawa zbyt mocno się przyrumieni. Jedną z ich najważniejszych zalet jest to, że ma się do czynienia z produktami, jakie są przyjazne środowisku.
Różne rodzaje patelni kamiennych
Decydując tego typu patelni, należy mieć świadomość tego, że do wyboru są ich trzy rodzaje. Dzieli się je ze względu na materiał wykonania. Konsumenci mają do wyboru patelnie, które wykonane są z:
-
marmuru,
-
tytanu,
-
granitu.
Najlepszą propozycją (a zarazem najdroższą) jest patelnia, która wykonana jest z tytanu. To także dobre rozwiązanie dla tych osób, jakie chcą być pewne tego, że ich patelnia bez trudu poradzi sobie ze zmywarką. Ona, jak również patelnia granitowa, to doskonała alternatywa, jeżeli ktoś chciałby postawić na możliwość smażenia bez tłuszczu.
Dobra patelnia kamienna – jak należy jej używać?
Wystarczyłoby powiedzieć, że z głową, ale tak nie będzie. Trzeba bowiem dokładnie zapoznać się z zaleceniami od producenta. W szczególności, że wielu z nich informuje o tym, iż ich produkty nie nadają się do tego, aby myć je w zmywarce. W przypadku smażenia z niewielką ilością tłuszczu, zabrudzeń można pozbyć się najczęściej przy pomocy wilgotnej szmatki lub gąbki. Czasem potrzebne będzie jednak użycie niewielkiej ilości soli, aby móc zyskać pewność, że ciężkie zabrudzenia będzie można bez problemu usunąć.
Należy się jednak w przypadku tych patelni wystrzegać nagłych zmian temperatury, ponieważ taki szok termiczny może wpłynąć na obniżenie ich przydatności.